Meditatie met klankschalen

Door te mediteren met klank train je jezelf om je aandacht op één ding te richten (namelijk de klank van de klankschaal). Deze vorm van gerichte aandacht-meditatie helpt je om bewuster om te gaan met je gedachten, je emoties, je perceptie, je omgeving. Het is jouw manier om je bovenkamer te trainen en je bewuster, gelukkiger en gezonder te maken. Neuroloog Steven Leyreys onderschrijft dit in zijn “no-nonsense meditatieboek” waarover hieronder meer.

Voor mij maakt de klank van een klankschaal de meditatie zo intens omdat de harmonische klanken me innerlijk raken en ik als vanzelf in een hogere staat van bewustzijn kom. Ik ervaar dan rust, ruimte en lichtheid.  De harmonische klanken (hoge trilling) zorgen ervoor dat gevoelens van onrust of spanning (met een lage trilling) worden omgezet naar meer vertrouwen en ruimte (hoge trilling). Je verhoogt daarmee dus je frequentie. 

Klankschaalspecialist Peter Hess omschrijft het zo: “De klank van de klankschaal beroert ons innerlijk en brengt de ziel in trilling. De klank lost spanningen op, mobiliseert het zelfhelend vermogen en maakt scheppende energie vrij. De klank herinnert aan geborgenheid en oervertrouwen.” 

Misschien herken je dit als je al eens een klankschaal hebt gehoord. 

Graag laat ik je kennis maken met klankschalen die ik ook verkoop. Ik vind het belangrijk dat jouw klankschaal je ook écht raakt. Daarom is het mogelijk om in het meditatietraject er een te kopen en die binnen het traject nog om te ruilen. 

Ik bied een traject aan om je te coachen in het vinden van een goede meditatieroutine gebaseerd op je persoonlijkheid, levenservaring en voorkeur. Het is prima als je nog geen meditatie-ervaring hebt en als je al wel een bepaalde vorm van mindfulness of meditatie hebt gedaan dan kunnen we kijken hoe dit bij elkaar komt. 

Fijn als je contact opneemt want dan kunnen we samen een route uitstippelen op jouw weg naar meer focus en geluk. 

Het traject duurt vijf weken omdat je pas na een tijdje zal merken dat het mediteren je positief zal beïnvloeden. Je hersenen gaan nieuwe verbindingen maken en dit heeft tijd nodig. Je krijgt een meditatie-oefening en een werkboek waarin je bij kan houden wat je hebt ervaren en hoe je je na de meditatie voelt. De meditatie is al werkzaam bij tweemaal vijf minuten per dag. We kijken verder naar je lichaamshouding, de veranderingen en ook de moeilijkheden die ervaart. Je krijgt ook filosofische teksten mee ter inspiratie. 

KLANKCONCERT
Eén zijn met de klank. Door je aandacht te richten op de rijke en warme klanken van de klankinstrumenten kan het denken naar de achtergrond worden gebracht. De harmonische klanken zorgen ervoor dat gevoelens van onrust of spanning (met een lage trilling) worden omgezet naar meer vertrouwen en ruimte (hoge trilling).  Een klankconcert kan zowel zittend als liggend zijn. Het aantal personen is afhankelijk van de grootte van de ruimte. 

WORKSHOP KLANKSCHALEN 
In de workshop “Klankschalen” leer je hoe je een klankschaal aanslaat en hoe je deze kunt gebruiken voor jouw rustmoment thuis. De workshop bestaat dus uit het verkrijgen van kennis maar vooral het opdoen van ervaring: wat doen de klanken met mij en hoe kan ik klank gebruiken om meer rust te ervaren in mijn dagelijks leven. Je leert dus over de werking van klankschalen, soorten klankschalen, je leert hoe je een klankschaal aanslaat of laat zingen en je ervaart welke klanken passen bij mij?
De workshop is van 9 tot half 12.  De klankschalen en de kloppers die in de workshop worden gebruikt zijn ook te koop.

WORKSHOP KLANKEN VOOR  JE CLIËNT/PARTNER
In deze workshop leer je hoe je een klankschaal aanslaat en hoe je deze kunt gebruiken ter ontspanning van de ander (een cliënt of je partner).
De workshop bestaat dus uit het verkrijgen van kennis maar vooral het opdoen van ervaring: je oefent in tweetallen diverse ontspanningsoefeningen en je raakt vertrouwd met het aanslaan en het laten zingen van de klankschalen. De workshop is van 9 tot half 12. De klankschalen en de kloppers die in de workshop worden gebruikt zijn ook te koop.

KLANK VOOR TWEE PERSONEN op jouw locatie: een gongbad  

Hoe speciaal is het als de klanken van de gong voor jullie samen zijn?. Je ligt dichtbij de klankschalen zodat je nog beter de resonantie van de gong en klankschalen kan voelen. Vooral als je (hoog)gevoelig bent is een klankbad aan te bevelen omdat je minder prikkels krijgt van andere mensen. De schalen worden ook langer op je lichaam geplaatst. Zo ervaar je samen de verstillende werking van de verschillende klankinstrumenten én krijg je een korte innerlijke massage. Het is mijn intentie om dit in een relaxte setting te laten gebeuren dus je kan hiervoor 2,5 inplannen (het duurt ook even voor het is opgebouwd en het is fijn om elkaar te spreken ervoor en erna). In overleg bespreken we of jouw ruimte geschikt is. 

Neem ook vooral contact op als je met meerdere personen en een zit- of ligconcert op locatie zou willen organiseren. Er wordt dan een offerte op maat gemaakt. 

Werking van meditatie

Het is goed om eerst wat duidelijkheid te scheppen wat meditatie is. Ik gebruik hiervoor de informatie uit “Het no-nonsense meditatieboek” van neuroloog Steven Laureys omdat hierin heel laagdrempelig wordt uitgelegd wat de werking van meditatie is op lichaam en geest. Deze neuroloog en zijn team bestuderen de effecten van meditatie op de hersenen. Hiervoor plaatste hij onder meer het brein van meditatie-expert en boeddhistische monnik, Matthieu Ricard onder zijn scanner. De resultaten waren ronduit spectaculair: Ricard wist zijn gedachtestroom nagenoeg helemaal te controleren. 

Je hoeft echter helemaal geen monnik te zijn om de positieve veranderingen van meditatie te ervaren. Meditatie kan het leven van iedereen veranderen. Minder stress, een betere nachtrust en meer focus zijn slechts enkele bewezen effecten. 

Meditatie is een verzameling technieken die je simpelweg kunnen helpen om je hersenen te trainen. Het zijn technieken die ieder van ons kan aanleren, ongeacht je karakter, je levensstijl, je geslacht, je leeftijd, je gezondheid, je geloof of je achtergrond. Het helpt je om bewuster om te gaan met je gedachten, emoties, je perceptie, je omgeving. Het zijn technieken die je bewustzijn op allerlei vlakken kunnen aanscherpen. Het is jouw manier om je bovenkamer te trainen en je bewuster, gelukkiger en gezonder te maken. 

De boeddhistische monnik Matthieu Richard heeft de volgende formulering van meditatie: “Het doel van meditatie is precies om onze geest zacht en handelbaar te maken, zodat je de keuze kan hebben om je te concentreren of juist te ontspannen en vooral om je geest te bevrijden van de tirannie van mentale kwellingen en verwarring.”.

Voor verdere details verwijs ik je naar het bovengenoemde boek. Maar niet zonder deze quote van Matthieu Ricard: “Wijs is hij die begrijpt dat alles wat je ziet, alles wat je voelt, even vluchtig is als een droom, een illusie, een flits in de nacht. De uitdaging is om compassie te hebben voor alle wezens. Kortom, om een goed hart te hebben. Zonder wijsheid zie je alles verkeerd en zonder compassie is je wijsheid niet veel waard.”.

 


Gratis kennismakingsgesprek

Uw naam

 

Uw telefoonnummer

 


Neem contact op

www.peter-hess-institut.de
www.klankpraktijk.nl