Meditatie

Er zijn verschillende manieren van meditatie. De meest bekende is de gerichte aandacht-meditatie waarbij je je aandacht richt om je ademhaling, een mantra of een klank. Het helpt je om bewuster om te gaan met je gedachten, je emoties, je perceptie en je omgeving. Het is jouw manier om je bovenkamer te trainen en je bewuster, gelukkiger en gezonder te maken. 

Een klankschaal is heel geschikt om de meditatie in te leiden. De harmonische klanken (hoge trilling) zorgen ervoor dat gevoelens van onrust of spanning (met een lage trilling) worden omgezet naar meer vertrouwen en ruimte (hoge trilling). Je verhoogt daarmee dus je frequentie. Misschien herken je dit als je al eens een klankschaal hebt gehoord. 

KLANKMEDITATIE EN INSPIRATIE  In deze wekelijkse les leer je gemakkelijk mediteren door je aandacht te richten op de harmonische klanken van klankschalen en word je geïnspireerd om in je dagelijks leven meer in het moment van NU te leven.  Een hele fijne en laagdrempelige les met oefeningen gericht op ontspanning, bewustwording en verbinding. Aan het einde drinken we samen een kop thee.   

 Onderaan deze pagina is nog wat meer informatie over meditatie te vinden. 

KLANKCONCERT  Heerlijk ontspannen in een bad van klanken…. Door je aandacht te richten op de rijke en warme klanken van de klankinstrumenten kan het denken naar de achtergrond worden gebracht. De harmonische klanken zorgen ervoor dat gevoelens van onrust of spanning (met een lage trilling) worden omgezet naar meer vertrouwen en ruimte (hoge trilling).  Het klankconcert kan zowel liggend als zittend worden ervaren. (twee uur)

WORKSHOP KLANKSCHALEN  In de workshop “Klankschalen” leer je hoe je een klankschaal aanslaat en hoe je deze kunt gebruiken voor jouw rustmoment thuis. De workshop bestaat dus uit het verkrijgen van kennis maar vooral het opdoen van ervaring: wat doen de klanken met mij en hoe kan ik klank gebruiken om meer rust te ervaren in mijn dagelijks leven. Je leert dus over de werking van klankschalen, soorten klankschalen, je leert hoe je een klankschaal aanslaat of laat zingen en je ervaart welke klanken passen bij mij?
De workshop is van 9 tot half 12.  De klankschalen en de kloppers die in de workshop worden gebruikt zijn ook te koop.

WORKSHOP KLANKEN VOOR  JE CLIËNT/PARTNER In deze workshop leer je hoe je een klankschaal aanslaat en hoe je deze kunt gebruiken ter ontspanning van de ander (een cliënt of je partner).
De workshop bestaat dus uit het verkrijgen van kennis maar vooral het opdoen van ervaring: je oefent in tweetallen diverse ontspanningsoefeningen en je raakt vertrouwd met het aanslaan en het laten zingen van de klankschalen. De workshop is van 9 tot half 12. De klankschalen en de kloppers die in de workshop worden gebruikt zijn ook te koop.

KLANK VOOR TWEE PERSONEN op jouw locatie: een gongbad  Hoe speciaal is het als de klanken van de gong voor jullie samen zijn?. Je ligt dichtbij de klankschalen zodat je nog beter de resonantie van de gong en klankschalen kan voelen. Vooral als je (hoog)gevoelig bent is een klankbad aan te bevelen omdat je minder prikkels krijgt van andere mensen. De schalen worden ook langer op je lichaam geplaatst. Zo ervaar je samen de verstillende werking van de verschillende klankinstrumenten én krijg je een korte innerlijke massage. Het is mijn intentie om dit in een relaxte setting te laten gebeuren dus je kan hiervoor 2,5 inplannen (het duurt ook even voor het is opgebouwd en het is fijn om elkaar te spreken ervoor en erna). In overleg bespreken we of jouw ruimte geschikt is. 

Neem ook vooral contact op als je met meerdere personen en een zit- of ligconcert op locatie zou willen organiseren. Er wordt dan een offerte op maat gemaakt. 

Werking van meditatie

Het is goed om eerst wat duidelijkheid te scheppen wat meditatie is. Ik gebruik hiervoor de informatie uit “Het no-nonsense meditatieboek” van neuroloog Steven Laureys omdat hierin heel laagdrempelig wordt uitgelegd wat de werking van meditatie is op lichaam en geest. Deze neuroloog en zijn team bestuderen de effecten van meditatie op de hersenen. Hiervoor plaatste hij onder meer het brein van meditatie-expert en boeddhistische monnik, Matthieu Ricard onder zijn scanner. De resultaten waren ronduit spectaculair: Ricard wist zijn gedachtestroom nagenoeg helemaal te controleren. 

Je hoeft echter helemaal geen monnik te zijn om de positieve veranderingen van meditatie te ervaren. Meditatie kan het leven van iedereen veranderen. Minder stress, een betere nachtrust en meer focus zijn slechts enkele bewezen effecten. 

Meditatie is een verzameling technieken die je simpelweg kunnen helpen om je hersenen te trainen. Het zijn technieken die ieder van ons kan aanleren, ongeacht je karakter, je levensstijl, je geslacht, je leeftijd, je gezondheid, je geloof of je achtergrond. Het helpt je om bewuster om te gaan met je gedachten, emoties, je perceptie, je omgeving. Het zijn technieken die je bewustzijn op allerlei vlakken kunnen aanscherpen. Het is jouw manier om je bovenkamer te trainen en je bewuster, gelukkiger en gezonder te maken. 

De boeddhistische monnik Matthieu Richard heeft de volgende formulering van meditatie: “Het doel van meditatie is precies om onze geest zacht en handelbaar te maken, zodat je de keuze kan hebben om je te concentreren of juist te ontspannen en vooral om je geest te bevrijden van de tirannie van mentale kwellingen en verwarring.”.

 


Gratis kennismakingsgesprek

Uw naam

 

Uw telefoonnummer

 


Neem contact op

www.peter-hess-institut.de
www.klankpraktijk.nl